Opleiding cursus schrijven met les van bekende auteurs docenten - hetauteursatelier.be Het Auteursatelier vzw - Auteursatelier-vzw

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Opleiding cursus schrijven met les van bekende auteurs docenten - hetauteursatelier.be Het Auteursatelier vzw

DOCENTEN
André Lefèvre:

André Lefèvre bleek al op jeugdige leeftijd besmet te zijn door het theatervirus. Hij is er sindsdien niet meer vanaf geraakt.

André Lefèvre (Doctor in de humane wetenschappen) Hij is auteur van verschillende dramatische werken (jeugdstukken, toneelteksten en hoorspelen), vertaler, freelance dramaturg en regisseur van theater voor zowel het vrijetijdstheater, jeugdtheater als professioneel theater en muziekspektakels. Hij is al 20 jaar de vaste eindregisseur van de Nekkanacht in Antwerpen. Hij is artistiek leider geweest van DE Fakkel vzw. Hij was ook actief als workshopleider voor EDERED (een Europees theaterfestival voor jongeren). Verder is hij bestuurslid van Ensemble Leporello, Polygon, Oceaan en De Vijfde Wand. Hij kreeg de SABAMprijs 1994 voor vertalingen in de streektalen en de Cultuurprijs van de stad Grimbergen in 1995. (Voorzitter van Het AuteursAtelier.)
Bob Van Laerhoven:
Zie voor meer info op http://www.bobvanlaerhoven.be

Bob Van Laerhoven:

Bob Van Laerhoven is journalist, globetrotter en columnist. Hij publiceerde een groot aantal romans, reisboeken, thrillers, korte verhalen, jeugdboeken en toneelstukken. In 2007 won hij met De wraak van Baudelaire de Hercule Poirot-prijs. Baudelaire’s Revenge wordt in 2014 in de VS uitgegeven bij Pegasus Books, New York. Zijn kort verhaal Checkmate in Chimbote verschijnt binnenkort bij het Amerikaanse Ellery Queen Mystery Magazine, volgens Stephen King: "the world’s best mystery magazine".
Zijn roman "Baudelaire’s Revenge" verscheen in de VS, zowel met hardcover als in paperback. De Franse vertaling "La Vengeance de Baudelaire" werd gepubliceerd in Frankrijk en in Canada, waarop een tweede vertaalde roman volgde: "Le Mensonge d'Alejandro".
Zijn verhalenbundel "Dangerous Obsessions" verscheen in Amerika, Engeland en Australië.
Dirk Dobbeleers:
Zie voor meer info op http://www.dirkdobbeleers.be/

Dirk Dobbeleers:

Acteur, auteur, stadsverteller, directeur van het Educatief Theater Antwerpen. Behaalde het getuigschrift scenarioschrijven in 2002. Auteur van vele theaterteksten voor amateur- en beroepstheater. Met zijn bewerking van De Canterbury Tales won hij in 1994 het Antwerpse Stadsjuweel.
Schreef enkele theatervoorstellingen waarvan ook een boek verscheen:
De Bokkenrijders, Getreinde Wanhoop (over WOII), Wolken en een beetje regen (over verkeersslachtoffers), Ma, pa, puinhoop!? (over jongeren die van huis weglopen), Wapenland (over mensenrechten) en Heb jij ze wel alle vijf (over kansarmoede).
Zijn theaterstuk Den Derby over de rivaliteit tussen de voetbalclubs Antwerp en Beerschot trok in 2009 meer dan 10.000 toeschouwers.
Van september 2009 tot juni 2011 toerde Karel Deruwe met de monoloog Coopman Campioen! door Vlaanderen. Meestal werkt Dobbeleers samen met Marc Hendrickx.
Op 25 april 2014 ging de film 'Booster', gebaseerd op het boek 'Wolken en een beetje regen' in première.

Dirk Dobbeleers is mede bestuurslid van het AuteursAtelier.
Frans Boenders :

Frans Boenders:

Is een Vlaams radio- en televisieproducent, schrijver en filosoof. Boenders behaalde zijn master in Germaanse filologie en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij werkte ruim vijfentwintig jaar voor de Vlaamse publieke omroep als producent van radio- en televisieprogramma’s. Frans Boenders is schrijver van een tiental boeken en essays over schrijven, schrijvers en literaire ethica. Hij schreef voor verschillende Vlaamse en Nederlandse literaire en culturele tijdschriften en was hoofdredacteur van het magazine Kunst en Cultuur. Hij werkte mee aan kunsttentoonstellingen en catalogi van onder andere de surrealistisch Belgische kunstschilder René Magritte en Art Nouveau. Zijn werk Denken in tweespraak uit 1978 werd bekroond met de Arkprijs van het Vrije Woord. Frans Boenders is sinds 2007 lid en voorzitter van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.
DICHTER-TROUBADOUR PETER HOLVOET-HANSSEN
zie voor meer info op : www.kapersnest.be

Peter Holvoet-Hanssen:

De poëzie van Peter Holvoet-Hanssen (ºAntwerpen, 1960) werd bekroond van de Debuutprijs 1999 tot de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap 2008, en van de Dirk Martensprijs 2001 tot de Paul Snoek Poëzieprijs 2010. Gerrit Komrij zaliger: ‘Als Holvoet-Hanssen met zijn toverstaf zwaait, licht het landschap op.’ Geroemd om zijn onnavolgbare voordrachten, veroverde hij ook met zijn verzen een eigen niche in het poëzielandschap.

Sinds 2004, na enkele jaren deeltijds te hebben gewerkt in een Engelse boekhandel, leeft deze troubadour voltijds van pen en voordracht. Voordien verkende hij beroepsmatig o.a. de maritieme, culturele en sociale sector.

Vijf dichtbundels mondden uit in de bloemlezing-bundel ‘De reis naar Inframundo’ (Uitgeverij Prometheus, Amsterdam), in 2012 bekroond met de Arkprijs van het Vrije Woord. Na zijn ‘Antwerpen/Oostende’-avontuur en -publicatie als Antwerpse stadsdichter, ging Holvoet-Hanssen op zoek naar ‘muziekdoosgedichten’ in het spoor van Paul van Ostaijen.

‘Gedichten voor de kleine reus’, start van een nieuwe poëziereis, verscheen Gedichtendag 2016 bij Uitgeverij Polis (juni 2016 2e druk). De Morgen (Paul Demets): ‘****Wonderlijke muziekdoos’.Eerder verscheen de oorlogs- en liefdesroman ‘Zoutkrabber Expedities’ (Prometheus, 2014, tweede druk; tegenpool van de anti-roman ‘De vliegende monnik’ uit 2004).


Holvoet-Hanssen is ook co-auteur van het Van Ostaijen-huldeboek ‘Miavoye’ i.s.m. Koen Peeters, Pascal Verbeken en Koen Broucke (De Bezige Bij, Antwerpen, 2014).


Samen met (jeugd)auteur Noëlla Elpers vormt hij het schrijverskoppel ‘Het Kapersnest’ dat al meer dan 20 jaar actief is om liefde voor literatuur – bravoure in het vaandel – vooral bij jongeren aan te wakkeren.

 
 
POËZIE:
Met de komst van Holvoet-Hanssen lijkt de poëzie zichzelf weer eens opnieuw uitgevonden te hebben
 
Geert Buelens in Van Ostaijen tot heden (2001)
 
 
 
PROZA en poëzie:
 
De wereld van Holvoet-Hanssen is ten zeerste aanbevolen. Het zal vanzelf een langdurig verblijf en een indrukwekkende reis worden.
Bart Vervaeck in De Reactor (2014, zie ook zijn overkoepelend essay in DWB 2015/3)


Annmarie Sauer :
Blogs (uitsluitend in het Engels): http://muddyroadsdustytrails.blogspot.be/

"Taal opgezogen, werd verraderlijk in onbestendige geografie en leven"
Een ‘nomade’, noemt ze zichzelf. Annmarie Sauer schommelt al van jongsbeen tussen werelden, nu tussen Antwerpen en de woestijn van Arizona. De dichteres, schrijfster, vertaalster en vredesactiviste werd in 1947 in Dayton, Ohio (USA) geboren maar groeide op in Antwerpen en woont er nog. Onlangs verscheen een verzamelbundel Havenklanken waarin haar poëzie en haar vertalingen naar het Nederlands en het Engels werden opgenomen. Gedichten van haar verschenen in meerdere literaire tijdschriften en bloemlezingen. Recent in Die liebe in Holland und Flandern en Landschaft-Mensch met vertalingen in het Duits, een taal die ze aangereikt kreeg tijdens haar vakanties bij een Duitse groottante.
Andere bundels zijn o.a.: Sporen/Traces en de bundel Jardin Public.
In Landschap-Mens vind je haar als dichter en ook als vertaler terug. In haar professioneel leven was Annmarie Sauer tolk bij het Europees parlement maar daarnaast vertaalde ze een tiental toneelstukken voor De Mannen van de Dam en het Jeugdtheater. Ze vertaalt ook poëzie.
Haar meest recente vertaling is de bundel van Rose Vandewalle: Zwanenzang/ Swan song.
Frans august brocatus:
Zie voor meer info op website: www.fransbrocatus.nl

Frans August Brocatus:

Geboren in Gooreind op 25/09/1957. Woont sinds 1986 in Nederland. Publiceerde poëzie in diverse tijdschriften en werkte mee aan verschillende literaire projecten (workshops, cursussen, interviews, tijdschriften). Gedichten van zijn hand werden in steen gekapt en op diverse "poosplaatsen" in Nederland (Chaam, Gilze, Riel, Breda) en België (Zondereigen) weggelegd. Op de gevel van het oude Chaamse raadhuis prijkt een gedicht van hem. Tot op heden verschenen zeven gedichtenbundels waarvan "Navi-gamare" (2012) de meest recente is. Zijn gedichten werden zowel in Nederland als in Vlaanderen meermaals bekroond en opgenomen in de poëzie-dagkalender. Andere kunstenaars (schilders, fotografen, beeldhouwers) zijn vaak een inspiratiebron voor zijn poëzie. Hij werkt momenteel aan een nieuwe omvangrijke poëziebundel met de voorlopige titel "Gezangen van zout en zilver".

Zijn debuutroman ‘Luna’ verscheen in september 2014 bij uitgeverij Xanten.
Elisabeth Marain :
Zie voor meer info op: http://www.elisabethmarain.be/

Het bekendste werk van Elisabeth Marain is de roman Rosalie Niemand uit 1988, waarvoor ze meerdere prijzen kreeg. Tot haar oeuvre behoren romans, maar ook verhalen, jeugdverhalen en reisreportages.
Ze studeerde talen en geschiedenis aan de Antwerpse Volkshogeschool. In haar roman Rosalie Niemand beschrijft ze het leven van een vrouw die 40 jaar in een psychiatrische inrichting verbleef zonder geestelijk ziek te zijn. Ze bewerkte de roman ook zelf naar een toneelscenario. Door middel van het boek Het geweer laat ze zien dat oorlog voor kinderen soms een onwerkelijke wereld is.
Prijzen: Prijs voor het Beste Literair Debuut met Het Tranenmeer (1980), Provinciale Prijs voor Letterkunde van de Provincie Antwerpen met Het Tranenmeer (1980), Provinciale Prijs voor Jeugd- en Kinderboek van de Provincie West-Vlaanderen met Fliedero (1981), Eervolle vermelding Visser-Neerlandiaprijs voor Toneel met Schulden (1981), Provinciale Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen met Uitgestelde Thuiskomst (1986), Prijs van de Vlaamse lezer met Rosalie Niemand (1989), Bip-Bip Hoeraprijs met Rosalie Niemand (1989), Sabamprijs voor Letterkunde (1990).
Haar nieuwe roman verschijnt in november bij Uitgeverij Vrijdag.
Peter De Voecht:

(1982) is redacteur bij het literaire tijdschrift Gierik & NVT en voordien bij Nynade. Hij promoveerde aan de Universiteit Antwerpen op een proefschrift over de fictionalisering van New York bij Paul Auster en Steven Millhauser. Hij publiceerde proza en poëzie in Gierik & NVT, Nynade, Samplekanon, Revolver en Muziek en Woord. In 2015 verschijnt zijn debuutroman Slachtvlinders bij Uitgeverij In de Knipscheer.

Hij heeft een zwak voor auteurs en teksten die oprechtheid en eigenzinnigheid hoog in het vaandel dragen. Over dat onderwerp heeft hij ook een polemiek opgestart, zie: http://www.gierik-nvt.be/2014/10/polemiek-een-kleine-oorlog-voor-het-grote-schrijven-1/

Hij onderhoudt een blog op http://dwrbudr.blogspot.be.
Suzanne Binnemans:

Zie voor meer info op: www.suzannebinnemans.be

www.indeknipscheer.com (klik op auteurs)

Leraar Nederlands-Engels-Duits. Na haar studies volgde zij diverse cursussen: creatieve denktechnieken, presentatietechnieken, communicatietechnieken, emotionele intelligentie voor groepsleiders, problem-solving voor middelgrote groepen, verscheidene cursussen in grafische communicatie, …
Ze werkte in de marketingafdeling van internationale bedrijven in Parijs, Brussel en Londen waar ze o.a.speeches schreef voor managers. Sinds 1994 heeft zij een eigen bedrijf in copywriting en grafisch ontwerp. Zie meer op: www.talentplan.be

In 1988 debuteerde ze met de korte roman ‘De woorden van Elisabeth’ De schrijfster werd meteen gewaardeerd voor haar eigen stijl: in vrij nuchtere bewoordingen en beschrijvingen zonder franje, creëert zij een kil decor waarin de meest intense gevoelens tot hun recht komen. Tot op heden publiceerde ze zes romans en een dichtbundel. Daarnaast publiceerde ze ook artikelen, verhalen en gedichten in literaire tijdschriften. De zoektocht naar menselijk contact staat in haar werk altijd centraal. Over haar dichtbundel ‘Omwille van het bloed’ schreef Literair Nederland: ‘Omwille van het bloed’ is glashelder en bloedeerlijk geschreven. Suzanne Binnemans is een auteur waar je, of ze nu proza of poëzie schrijft, niet omheen kunt.

Suzanne Binnemans was gedurende 10 jaar bestuurslid van PEN Vlaanderen, de Vlaamse afdeling van PEN International.
Zij doceerde gedurende 10 jaar proza en autobiografisch schrijven aan de SchrijversAcademie te Antwerpen. Ze werkt daar nog steeds als eindwerkbegeleider.
Ze was jarenlang redactielid van Gierik & NVT.
Ze was van bij de opstart gedurende drie jaar directeur van Het AuteursAtelier vzw.
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu